Chai-spiced cheesecake met citroenmeringue

20140928_170608

Een tijdje terug heb ik meegedaan aan een bakwedstrijd, samen met een vriendinnetje. Erg leuk om te doen en stiekem ook wel spannend! Van de veertig (zo zo) aanmeldingen, zijn wij en nog vijf andere mensen uitgekozen om in de kookstudio te komen bakken. Het was een super leuke ervaring en we hebben het ook super gedaan! We staken na de beoordelingen met kop en schouders boven de rest uit! Helaas heb ik op anderhalf punt verloren van mijn vriendinnetje, dus ging zij naar huis met de Kitchenaid mixer. Gelukkig kan ik er ook gebruik van maken als we gezellig samen bakken. Hieronder het recept van het taartje dat ik gemaakt heb voor deze wedstrijd!

Ingrediënten (voor een rechthoekige taartvorm, 36×13 cm)

• 250 gram gingerbread

• 85 gram gesmolten boter

• 350 gram roomkaas

• 80 gram crème fraîche

• 100 gram lichtbruine basterdsuiker

• Merg van 1 vanillestokje

• 2 grote eieren

• Kruidenmix

      – 1 theelepel kaneel

      – 1/2 theelepel gemalen gember

      – flinke snuf gemalen kruidnagel

      – 1/2 theelepel nootmuskaat

      – 1/2 theelepel gemalen kardemom

• 4 eiwitten

• mespunt zout

• 2 el citroensap

• rasp van 1 citroen

• 200 gram kristalsuiker

• 1 eetlepel schenkstroop

Werkwijze

1. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
2. Verkruimel de gingerbread koekjes en vermeng met de gesmolten boter. Gebruik de achterkant van een lepel om het mengsel in de ingevette vorm te drukken. Plaats 30 minuten in de koelkast.
3. Mix de roomkaas en crème fraîche met elkaar. Voeg de basterdsuiker, vanille en kruidenmix toe en mix nog eens 4 minuten.
4. Voeg nu de eieren één voor één toe tot ze goed zijn opgenomen.
5. Giet de mix in de gekoelde vorm en plaats in de oven. Bak 20 tot 30 minuten, tot het stevig aanvoelt. Plaats vervolgens weer in de koelkast, minimaal één uur.
6. Maak nu het citroenschuim. Verhit de kristalsuiker met de stroop en 75 milliliter water tot 116 graden Celsius.
7. Klop ondertussen de eiwitten met een mespunt zout stijf in een vetvrije kom. Voeg de citroensap en rasp toe en mix kort erdoor.
8. Giet nu al kloppend in een dun straaltje de suikersiroop toe aan het eiwit en blijf kloppen tot het eiwit volledig is afgekoeld. Dit duurt ongeveer een kwartier.
9. Haal nu de taart uit de koelkast en verdeel het eiwit er mooi over. Brand met een crème brûlée brander het eiwit goudbruin aan de bovenkant.

20140928_173139

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s