Cinnamon Rolls

Dit is een van mijn favoriete recepten ooit. Ik heb het een keer gemaakt voor mijn verjaardag en sindsdien wil iedereen die ik ken het ook voor zijn of haar verjaardag.

Dit maak je dus nooit maar een keer, denk daaraan als je eraan begint!

Dit gerecht kost ongeveer 4,5 uur de tijd, inclusief rijs- en baktijd.

DSC03269

Ingrediënten (voor ongeveer 16 cinnamon rolls, één 13 x 9 inch bakvorm)

Deeg

  • 1 zakje gist
  • 175 milliliter volle melk
  • 55 gram kristalsuiker
  • 60 milliliter warm water
  • ¼ theelepel vanille extract
  • 1 ei
  • 1 theelepel zout
  • 50 gram gesmolten boter ( 2 keer)
  • 500/510 gram bloem

vulling

  • 70 gram ongezouten boter (zacht)
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 55 gram kristalsuiker
  • 1 ½ eetlepel kaneel

glaze

  • 60 gram roomkaas
  • 1 eetlepel boter
  • 155 gram poedersuiker
  • ½ theelepel vanille extract
  • 3 of 4 eetlepels warme melk

 

 Werkwijze

  1. doe het warme water met een theelepel kristalsuiker in een kommetje, sprenkel hier de gist overheen en laat 5 minuten staan.
  2. Mix in een kom het ei, de melk, het zout, de overige suiker en een keer gesmolten boter tot het een glad geheel is. Voeg nu het water met de gist toe, vanille extract en 1/3 deel van de bloem. Als de bloem is opgenomen voeg je langzaam de rest van de bloem toe en kneed/mix je dit tot een mooi glad deeg. Het mag nog licht plakkerig zijn.

DSC03208

  1. Smeer een flinke kom in met zonnebloemolie. Neem het deeg en maak er een bal van. Leg het in de kom en zorg dat heel het deeg een dun laagje olie heeft. Vervolgens bedek je de kom met plastic folie en een theedoek. Laat het 2 uur rijzen op een warme plek.
  2. Mix in de tussentijd de vulling: de bruine basterdsuiker, kristalsuiker en kaneel.

DSC03240

  1. Als het deeg is verdubbeld in grootte, sla je erin en laat je het uit de kom vallen op een met bloem bestoven oppervlak. Rol het deeg uit tot ongeveer 15 bij 9 inch. Verdeel de zachte boter nu over het geheel en strooi de vulling erover.
  2. Nu begin je met rollen. Doe dit aan de lange kant en probeer het zo strak mogelijk te doen, anders verlies je veel vulling. Als je een lange rol hebt, snijd je deze in 14 tot 16 stukken.

DSC03247

  1. Plaats je rolls nu in een ingevette bakvorm (9×13 inch). Bedek het geheel opnieuw met plastic folie en laat op een warme plek 1 tot 1,5 uur rijzen.
  2. Verhit de oven voor op 175 graden celsius.
  3. Als het geheel weer bijna verdubbeld is, bestrijk je de rolls met de andere 50 gram gesmolten boter en bak je ze in 20 tot 30 minuten goudbruin.

DSC03253

10. Ondertussen maak je het glazuur. Dit doe je door de roomkaas, het vanille extract, de poedersuiker en de boter te mixen in een kom tot een glad mengsel. Dan voeg je steeds een beetje warme melk toe tot het de gewenste consistentie heeft. Giet dit meteen over de cinnamon rolls als ze klaar zijn!

Geniet ervan!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s