Hartige soezen

DSC03369_1

Ik ben dol op Pinterest. Dol is misschien zelfs nog wat licht uitgedrukt, ik kan me er uren vermaken. Op Pinterest heb ik dan ook de inspiratie op gedaan voor dit leuke hapje, een hartige soes! Leuk om te maken en zeker niet moeilijk. Ze kunnen ook erg goed een dag eerder voorbereid worden, mocht je ze voor een feestje willen maken!

Voor ongeveer 40 stuks
Bereidingstijd: ongeveer 1 uur

Ingrediënten voor de soezen zelf:

  • 100 gram water
  • 100 ml melk
  • 100 gram zachte boter
  • 100 gram patentbloem (gezeefd)
  • snufje zout
  • 4 eieren
  • sesamzaadjes, maanzaadjes en zeezout

Benodigdheden:

  • Steelpannetje
  • Garde
  • Houten lepel
  • Spatel
  • Beslagkom
  • Spuitzak met gladde spuitmond
  • Bakplaat met bakpapier
  • Oven voorverwarmd op 210° Celsius

 

Werkwijze
1. Breng het water met de melk en de boter in een steelpannetje aan de kook. Neem de pan van het vuur, voeg de patentbloem, gemengd met het zout toe en roer met een garde tot een glad beslag.

2. Zet de pan terug op het vuur, roer 2 minuten om het beslag te garen. Neem de pan van het vuur.

3. Verplaats het deeg naar een beslagkom. Wacht 5 minuten! Hierdoor koelt het deeg ietsje af en stollen de eieren niet meteen als je ze erbij doet.

4. Roer nu een voor een de eieren erdoor, voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen. Let op het laatste ei beetje voor beetje toevoegen, je hebt misschien niet al het ei nodig. Het deeg moet er glad uitzien, maar zeker niet te glanzend en dun, dan heb je dus iets teveel ei toegevoegd. Het moet nog wel een flinke dikke massa zijn.

5. Doe het beslag nu over in een spuitzak met een gladde spuitmond van ongeveer anderhalve centimeter doorsnee. Ik gebruikte hiervoor een Wilton 1A spuitmondje.

6. Spuit kleine bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Het handigste is om je spuitmondje op een plek te houden en zo je soes omhoog te spuiten als het ware. Het kan zijn dat je puntjes op je soezen hebt, als je deze weg wil werken, dip je gewoon even je vinger in water en druk je ze in. Zo plak je niet vast aan het kookdeeg. Strooi wat sesamzaadjes, maanzaad of zeezout op de bolletjes.

DSC03337_1

7. Bak de soezen ongeveer 20 minuten in een voor verwarmde oven van 210 graden, tot ze lichtbruin zijn.

8. Nu kun je je soesjes gaan vullen!

Wat erg lekker is, is ze met roomkaas, gerookte zalm en bieslook te vullen. Maar geitenkaas, honing en walnoten is ook heerlijk! Parmezaan en rauwe ham is ook een goede optie. Of avocadocrème met radijsjes en julienne gesneden. Ikzelf heb ze met roomkaas en zalm en avocadocrème met radijsjes gemaakt.

 

De mogelijkheden zijn eindeloos! Wat lijkt jou een lekkere smaakcombinatie? Laat het me weten, dan probeer ik je suggestie zeker uit!

DSC03362_1

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s